Volkswagen Golf: The Benchmark

Framför mig står en välbekant syn. I det tunga snöblandade regnet syns det uppdaterade utseendet, nya detaljer såsom stötfångare och framlampor som nästan skulle kunna lura vilken Svensson som helst att det var en sportmodell. Väl inne i bilen möts man av en stor, tydlig och ny skärm med enkelt gränssnitt med en välfungerade teknik. Dagen där det krävdes en master i datavetenskap för att synka telefonen är långt förbi. Kvaliteten på interiören var också, som så bör vara av en småbil i denna prisklass, av väldigt hög kvalitet. Bekväma stolar och trots mina relativt långa 187 centimetrar fanns det gott om utrymme till taket. Enda stora klagomålet jag kommer på är ratten. Visst vill man göra knappar så lättillgängliga som möjligt men det är lätt att gå lite för långt vilket är fallet med denna ratt. Trots en klart genomtänkt placering blev mängden knappar att hålla reda på samtidigt som man försöker köra smått överväldigande.

Modellen som testades var utrustad med en rapp 110 hästar stark helt ny motor. Det är en pigg motor som ger en riktig sportig känsla. Vridmomentet kommer förvånansvärt starkt vid tre tusen varv vilket i samband med det kraftiga snöfallet gav en viss osäkerhet på vägen. Hatten av till Volkswagens ingenjörer som gjort ett otroligt bra jobb med de elektroniska skyddsnäten. Trots det usla vädret så kände man sig säker. Tekniken var förtroendeingivande, styrningen var tyvärr inte likaså. Vid kurvtagning under högra hastigheter gav styrningen liten respons och kopplingen mellan vad jag gör med mina händer och vad däcken gör kändes för långt borta för att kunna kalla bilen sportig. Fast är man ute efter sportighet finns det andra modeller som uppfyller dessa krav.

Plats. Mängder med plats. Det var inga som helst problem att få plats i baksätet vilket få bilar i denna storleken lyckas med.Trots Golfens förvånansvärt stora bagageutrymme så lyckas den med sin lilla siluett passa in utan problem i storstan och med bekväma stolar både fram och bak samt bra benutrymme funkar bilen utmärkt att köra långa sträckor med utan att passageraren där bak börjar klaga.

Sammanfattningsvis är Volkswagen Golf en bil som ger vad som förväntas och är fortfarande måttstocken för småbilar. Vill även tacka Volkswagen Helsingborg för trevligt bemötande och en säker provtur.

/Erik

You may also like...